STARÁ ŠUMAVA: Přípravou na masopust býval tučný čtvrtek. Lidé hodně jedli a pili, aby byli celý rok při síle

Masopust, ach masopust! Celá ves jen smích a just: kašpaři tu s medvědářem průvod zdobí, divné tváře, raubířina, samá psina, vlezli by vám do komína. Baba, doktor, zdání mámí, poznáš je pod maškarami? Slamou vycpán vážně kráčí Turek, bradýř mává fáči. Matěj ještě straší ledy, jednou i s ním naposledy vezme to však jeden vrz, to i zimě úsměv zmrz. Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný tučný čtvrtek. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Některé zdroje uvádějí že právě tučným čtvrtkem začíná masopust, v každém případě v některých oblastech se na tučný čtvrtek můžeme poprvé v roce setkat s masopustními maškarami. Jedná se o období, které je velmi bujaré, plné veselosti, zábav a bezstarostnosti, kdy výjimečně neplatí žádné předpisy a pravidla. Tato doba je také chápána jako jakýsi antipůst, kdy si lidé mohou dopřávat hojnost v jídle, která bývá znázorněna především pojídáním tučného masa nebo koblih. Také se v této době nejčastěji konají svatby. Masopust je v podobném stylu prožíván v celé Evropě a ve značné části především křesťanského světa. Charakteristickými znaky masopustu bývají atributy plodnosti, protože zvyky, které se v tomto období odehrávají, mají zajistit dobrou úrodu. Také se však jedná o dobu, kdy mezi nás, živé, vstupují naši zemřelí předkové. Ve své podstatě stojí masopust na pomezí pohanských a křesťanských zvyků, kdy na jedné straně se řídí vegetačním cyklem roku a zajišťuje dobrou úrodu a na druhé straně pak představuje období mezi křesťanskými půsty – tedy po Vánocích a před velikonočním postním obdobím. Pro oslavy masopustu jsou typické masky, průvody, obchůzky, obyčeje vykonávané dle přesně stanoveného scénáře a magické praktiky založené na principu kontaktní magie. V českém prostředí se nejčastěji slaví tři poslední dny masopustu: neděle, pondělí a úterý, nazývané též jako končiny nebo ostatky. Hody začínaly polévkou a ovarem s křenem. Pak nesměla chybět duš   Celá zpráva ...

[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5

| Ze dne 07.02.2018 | Autor: automat Právě dnes | 31 přečtení | 0 komentářů | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek | Zdroj: Právě dnes